BonteHond taakstraflocatie voor voorstelling STRAF
Almeers theatergezelschap BonteHond mag zich sinds 2021 officieel een taakstraflocatie noemen. Om jongeren met een taakstraf een gezicht te geven en het verhaal achter de straf te vertellen maakt BonteHond samen met deze jongeren de voorstelling STRAF. Het gezelschap wil daarmee het taboe rondom taakstraffen doorbreken.
Taakstraf is nog altijd een omstreden onderwerp. De meningen lopen uiteen, in de samenleving maar ook op politiek niveau. Artistiek leider Judith Faas schroomt niet om maatschappelijk beladen thema’s als deze uit de weg te gaan, ze omarmt ze liever. Het idee ontstond toen Faas een groep jongeren hun taakstraf zag uitvoeren. Ze vroeg zich af wat dit met de jongeren deed, wat er door hun hoofd ging en hoe zij hier waren gekomen. Faas wist dat ze het verhaal van hen wilde vertellen door deze jongeren bij het volledige artistieke proces te betrekken. In plaats van slechts een voorstelling over jongeren met een taakstraf, wordt het een voorstelling mét jongeren met een taakstraf.
Niet veel later benaderde BonteHond de reclassering met het voorstel om als taakstraflocatie te fungeren. Na intensieve overleggen, inspecties en plannen was de kogel door de kerk; het Ministerie van Justitie gaf goedkeuring aan het verzoek. Volgens Faas is dit een mooie ontwikkeling. “Het is zo uniek dat we op deze manier aandacht aan dit onderwerp kunnen besteden. BonteHond wil met deze voorstelling benadrukken dat als je een misstap begaat je nog steeds de keuze hebt om een ander pad te bewandelen. Wij willen jongeren daar graag bij helpen. Overigens denk ik niet dat BonteHond hiermee de wereld gaat veranderen, maar al kunnen we één iemand inspireren bij het maken van deze voorstelling dan hebben we al iets bijzonders bereikt. Geen straf om te maken dus!”
De jongeren zullen naar alle waarschijnlijkheid in de komende maanden starten bij BonteHond. Hoe de voorstelling er precies uit gaat zien, ligt dus nog open. Er is nog geen script, geen decor en geen rolverdeling. BonteHond kijkt samen met de jongeren naar waar zij het best tot hun rechtkomen. Van een rol in de voorstelling, tot decor en van ondersteuning bij techniek tot het schrijven van teksten, alles is mogelijk.
Eind maart 2022 gaat de voorstelling in première. Als knipoog naar de traditionele taakstraflocaties, speelt de voorstelling op diverse milieustraten door het land. Na het traject houdt BonteHond haar deuren open voor jongeren met een taakstraf, zodat ze ook dan direct in contact staan met de maatschappij.